Receptek

Ha finom köretre, avagy gyors és könnyű ebédre/vacsorára vágysz
Mi kell hozzá? Főtt quinoa, koktél paradicsom, kukorica, "fekete" bab, avocado, petrezselyem (bár az eredeti, horvát recept koriander levelt írt), kis citromlé, minőségi, extra szűz olívaolaj, pici só.
Így már minden benne van, amire szükséged lehet! :-)

Szilva szezon van...
...úgyhogy sülhet a finom lepény!
4dkg élesztő, 1 mokkacukor, 1+1,5 dl langyos tej (nálam ez csak laktózmentes vagy inkább növényi "tej", 50dkg liszt, 120g vaj/Flóra, 2 tojás, 50dk cukor, 1 vaníliás cukor és 1.5 kg szilva.
Módosítások:
A kelt tésztát úgy csináljuk, ahogy kell, ööö, ahogy tudjuk, de tapasztalataim szerint egy 22x36cm-s adaghoz nem kell 1.5kg szilva, s bár az összetvők mennyiségén nem változtattam, nekem még sosem lett olyan állagú a tészta, hogy nyújtani kellett/lehetett volna... Tudom, lehetne még némi liszttel játszani, de mivel kiválóan "működik" úgy is, ha egyszerűen beleöntöm a tepsibe, s elsimítom... :-) A tésztára cukor nélküli, darált diót szórok, ráültetem a szilvákat, pici fahéjat szórok rá. Ja, s az elején, a mokkacukor helyett, én barna nádcukorból teszek (szemre) annyit az "élesztős izébe", amennyiből egy kockacukrot összeállítanék :-D Ennyi.

Vegán kukorica krémleves
A világ legegyszerűbb módján készül:
Olaj és vaj helyett max evőkanálnyi kókuszkrémet (DM Bio Kokosmuss) teszek egy kis fazékba, a biztonság kedvéért legyen a közelben egy pici víz is, mert ha hevíteni kezdjük, nagyon gyorsan odaégne ha nem öntenénk hozzá egy picike vizet, amitől krém lesz ismét. Én csak póréhagymát használok, úgyhogy pár karika apróra vágva, bele a kókuszkrémbe, kicsit megkeverem, majd nyakon öntöm a kukoricával (dobozos, Bonduelle), annyi vizet teszek hozzá, hogy pár centivel ellepje, 10-15 percig fő/puhul, majd rúdmixerrel elegyítem. (Ha úgy ítélem meg, hogy sok lehet a lé és túl híg lenne a levesem, egy pohárba leöntök a levéből, így ha mégis kellene, abból töltök vissza, hígítani...) Kicsi só megy bele, a tetejére piros rózsaborsot morzsolok, esetleg pár szem kukoricával díszítem.
Ha jól belegondolok, nálam a karalábé, a cukkini és a brokkoli krémleves is pont így készül :-) tejtermékek nélkül, a zöldség valódi ízét megtartva.